Pieczone bataty po meksykańsku

Składniki: Faszerowane bataty: • 4 średnie bataty • 1 łyżeczka oliwy z oliwek KWINTESENCJA SMAKU • 1 cebula • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka czerwonej fasoli NOTRE JARDIN • 1 puszka kukurydzy NOTRE JARDIN • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA Sos pomidorowy: • 1 puszka pomidorów NOTRE JARDIN • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • 1 liść laurowy • 1 łyżeczka ziół prowansalskich • sól RUSTICA • pieprz RUSTICA • oliwa z oliwek KWINTESENCJA SMAKU   Guacamole: • 2 dojrzałe awokado • sok z limonki • 2 ząbki czosnku • sól   Dodatkowo:
  • Świeża kolendra
  • Ser grano padana LES CROISES
  • Świeży szczypiorek
  • Sok z limonki
  • płatki chilli
Sposób przygotowania:
  1. Bataty umyć i nakłuć kilka razy widelcem. Wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 220 stopni przez ok. 50 minut.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na średnim ogniu ok. 3 minut, dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dalej smażyć do momentu aż papryka zmięknie. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić.
  3. Kiedy słodkie ziemniaki są już upieczone, odstawić je na kilka minut do ostudzenia. Następnie przekroić na pół i za pomocą łyżki wydrążyć wgłębienia.
  4. Miąższ z  batatów dodać na patelnię z cebulą i papryką. Dodać odsączoną kukurydzę i czerwoną fasolę. Wymieszać. Spróbować w razie potrzeby przyprawić do smaku.
  5. Wydrążone bataty posmarować oliwą z oliwek. Napełnić farszem i posypać serem.
  6. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 5-10 minut.
  7. Sos pomidorowy: Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy z oliwek. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć około minuty, dodać czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Smażyć kilka minut na małym ogniu, uważając żeby nie przypalić czosnku. Dodać pomidory w puszce i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstego sosu.

 

Guacamole:

  1. Awokado obrać, miąższ wyjąć do miski, dodać rozdrobnione ząbki czosnku, sok z limonki i sól. Rozgnieść za pomocą widelca. Do czasu podania przykryć pestkami  z awokado, żeby sos nie sczerniał.
  2. Upieczone bataty posypać listkami kolendry, szczypiorkiem i płatkami chilli. Podawać z sosem pomidorowym, guacamole i sokiem z limonki.
Polecamy
Cenimy państwa prywatność
Ustawienia ciastek
Do poprawnego działania naszej strony niezbędne są niektóre pliki cookies. Zachęcamy również do wyrażenia zgody na użycie plików cookie narzędzi analitycznych. Dzięki nim możemy nieustannie ulepszać stronę. Więcej informacji znajdą państwo w Polityce Prywatności. Więcej.
Dostosuj Odrzucam wszystkie Akceptuję wszystkie
Ustawienia ciastek
Dostosuj ustawienia
„Niezbędne” pliki cookie są wymagane do prawidłowego działania strony. Zgoda na pozostałe kategorie, pomoże nam ulepszać działanie serwisu. Firmy trzecie, np.: Google, również zapisują pliki cookie. Więcej informacji: użycie danych oraz prywatność. Pliki cookie Facebook. Pliki cookie Google dla zalogowanych użytkowników.
Niezbędne pliki cookies są konieczne do prawidłowego działania witryny.
Używamy plików cookie Google Analytics. Te pliki cookie będą przechowywane w przeglądarce tylko za państwa uprzednią zgodą.
Reklamowe pliki cookies służą m.in. do analizowania efektywności działań reklamowych i śledzenia konwersji.
Pliki odpowiedzialne za funkcjonowanie witryny, np.: zapamiętujące opcje wybrane przez użytkownika.
Zapisz ustawienia Akceptuj wszystkie
Ustawienia ciastek