Składniki

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej COMPTOIR DU GRAIN
  • 200 g szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 jajka POLSKA KURKA
  • dwie gałązki pomidorków koktajlowych
  • oliwa z oliwek RUSTICA
  • 120 g łososia wędzonego RONDE DES MERS
  • 1 awokado
  • pęczek szczypiorku
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • pieprz RUSTICA

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać. Przelać wrzątkiem. Ugotować pod przykryciem w jednej szklance wody.
  2. Pomidorki wyłożyć na blachę, skropić oliwą i posypać solą. Piec około 10 minut w temperaturze 200 stopni.
  3. Czosnek pokroić na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać czosnek, smażyć około 2 minuty, następnie dodać szpinak, przyprawić solą i pieprzem i smażyć do momentu aż szpinak straci swoją objętość.
  4. Na patelnię dodać oliwę i usmażyć jajka, przyprawić solą i pieprzem.
  5. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Obrać i pokroić w plasterki, skropić cytryną.
  6. W misce ułożyć ugotowaną kaszę jaglaną, szpinak, jajka, pomidorki, awokado i plasterki wędzonego łososia. Pospać szczypiorkiem.